Bronzen beelden uit Burkina Faso
Bronsgieten is in Burkina Faso een traditioneel ambacht, voornamelijk door de leden van de Djermee stam uitgevoerd. Door de afbeelding van de beelden wordt de uniciteit van de mens; vrouw, man en kind tot een sierlijke vorm verwerkt. Het zijn krachtige beelden die veel symboliek in zich dragen en die daarnaast erg decoratief zijn.
Een beeld wordt eerst handmatig gemaakt in was, waarna een mal gemaakt wordt van bijenwas vermengd met mest. Daarna wordt de was gesmolten en het vloeibaar gemaakt brons wordt hierin gegoten.
De beelden worden gemaakt door een coöperatie in Ouagadougou. Dit is een collectief van verschillende vakmanschappen om zo een breed aanbod te bieden voor de lokale-, nationale- en internationale markt. Het gaat om leerbewerkers, bronsgieters en weefsters.
Deze ambachten zijn veelal ontstaan vanuit traditie en worden overgedragen van leermeester op leerling. Zo zijn bv. de bronsgieters veelal mannen die tot de Djermée stam horen en de leerbewerkers veelal mensen van de Haussa stam. Kunstnijverheid en vakmanschap zijn het antwoord in een samenleving waar weinig industriële ontwikkeling bestaat en waar een grote werkeloosheid heerst.
De coöperatie is een sterke organisatie die met hun marketing de ambachtslieden stimuleert tot innovatie, kwaliteitsverbetering en hun onderlinge samenwerking. Die de Fairtrade principes met elkaar vormgeeft.